Produk tempatan tarik pengunjung ke Lawas
Ikan tahai, dadah tahai mendapat sambutan hebat daripada pengunjung, kata Awang Tengah
LAWAS: Keunikan produk makanan tempatan yang sinonim dengan masyarakat Lawas seperti ikan tahai dan dadah tahai mendapat sambutan hebat daripada pengunjung yang datang menyaksikan Pesta Lawas dan Lawas Kitchen.
Menteri Perancangan dan Pengurusan Sumber Kedua Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata Lawas Kitchen mampu mengetengahkan keunikan dan kepelbagaian produk makanan yang terkenal di daerah ini.
Beliau berkata selain menjadi tumpuan dan memenuhi selera orang ramai dan pengunjung, masyarakat tempatan berpeluang mempromosikan masakan mereka.
“Penganjuran Lawas Kitchen merupakan wadah penting dalam usaha mengetengahkan keunikan masakan tempatan dan tradisi yang sukar diperolehi di tempat lain di negeri dan negara ini.
“Justeru pengunjung yang hadir ke daerah ini untuk memeriahkan Program Sejiwa Senada dan Pesta Lawas dijemput untuk mencuba keenakan resipi tempatan,” katanya ketika merasmikan Program Lawas Kitchen di sini kelmarin.
Hadir sama ialah Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri dan Menteri Muda Perancangan Sumber Mohd Naroden Majais, Pengerusi Perkim Cawangan Lawas Datuk Dayang Morliah Datuk Awang Daud, Ahli Parlimen Lawas Datuk Henry Sum Agong, ADUN Ba’kelalan, Nelson Balang Rining, Pegawai Daerah Lawas Mohd Supaih Hamdan dan Pegawai Pertanian Daerah Zulkifli Sahari.
Awang Tengah berkata selain Lawas Kitchen pelbagai program lain turut menjadi tumpuan termasuk Regata Lawas, pertandingan bot laju kawalan jauh, karaoke, poco-poco dan cabutan bertuah yang menawarkan sebuah motosikal.
Beliau turut memuji usaha pelbagai pihak yang berjaya menganjurkan program berkenaan bagi memeriahkan Pesta Lawas yang diadakan serentak dengan Sejiwa Senada.
Beliau yakin melalui pendekatan ini akan lebih merapatkan hubungan antara rakyat dengan parti dalam satu semangat kerjasama yang jitu yang menjadi amalam sebelum ini.
Sementara itu Mohd Naroden Majais berkata Lawas Kitchen berjaya mempromosikan masakan terkenal daerah Lawas kepada orang luar khususnya pelawat dari Kuching, Brunei dan Sabah.
Pada masa yang sama beliau optimis, masakan tradisional daerah ini berpotensi dikembangkan jika dipromosikan dengan sempurna.
Naroden yang Menteri Muda Pembangunan Usahawan Bumiputera terus memberi galakan kepada penduduk tempatan untuk melibatkan diri dalam sektor ini bagi meningkatkan kualiti hidup masyarakat luar bandar.
Beliau turut berterima kasih dengan Kementerian Pembangunan Usahawan, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) dan Jabatan Pertanian dalam menjayakan Program Lawas Kitchen.
Read more: http://www.theborneopost.com/2011/02/14/produk-tempatan-tarik-pengunjung-ke-lawas/#ixzz1xy7cYuc8
by Mastura Ismail. Posted on February 14, 2011, Monday
Tiada ulasan: